szechenyi2020

  Bemutatkozás

  A Tisza-tó északi medencéjében fekvő Tiszafüred és környéke a csendes természeti környezetre vágyó vendégek kedvelt helye. Aki megcsodálja ezt a tájat, az beleszeret és évről-évre visszatér. A település fő vonzerejét a szigetekkel, félszigetekkel, holtágakkal tarkított, gazdag élővilágú Tisza-tó és a Tisza folyó fürdési, horgászati és egyéb vízi sport lehetőségei, valamint a termálvíz adják.

  Tiszafüred a Tisza-tavi ökoturizmus egyik központja. Az ide látogatók szakképzett túravezetők és kiépített túraközpont-hálózat segítségével, vízi-, kerékpáros- és lovastúrák keretében fedezhetik fel a természet szépségeit. A tiszaörvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút és a szabadvízi strand mellett található Morotva Kerékpáros Pihenőpark tanösvényei bemutatják a tó védett növényeit és állatait.

  A Tisza-tó mellett nagy kincse városunknak a termálvíz. Az ide látogatókat a termálstrand várja. A 39 °C-os alkáli-hidrogénkarbonátos víz kiválóan alkalmas regenerálódásra és különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 2017-ben határozatban engedélyezte a gyógyfürdő jelző alkalmazását. A változás a Tiszafüredi Gyógy- és Thermálfürdő névhasználata mellett támogatja az olyan fejlesztéseket is, amelyeket csak gyógyfürdők vehetnek igénybe. A fejlesztési elképzelések között szerepel egy új gyermekmedence kialakítása és a meglévők felújítása, új termálkút fúrása, valamint olyan fedett komplexum kialakítása, mely a fürdő használatát télen is lehetővé teszi.

  Tiszafüred szabadvízi strandja homokos parttal, hatalmas füves, fákkal övezett területtel, homokos strandlabda-pályával, büfék, és éttermek sokaságával várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeket. A gyermekes családok örömére két játszótér is található a területen. Egy a strand közvetlen közelében, másik pedig pár percnyi sétára, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban.

  A népművészet iránt érdeklődők megismerkedhetnek a híres füredi fazekassággal, megtekinthetik a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájházat. Városunkban jelenleg is két műhelyben űzik a fazekas-mesterséget, az általuk készített tárgyak megvásárlása őrzi az itt töltött pihenés emlékét.

  Tiszafüred színes nyári programokkal várja a turistákat. Ezek közül legjelentősebb a július második hétvégéjén megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál, a Tiszafüredi Halasnapok. A rendezvény változatos könnyűzenei programokkal, művészeti csoportok bemutatóival, sporteseményekkel és családi programokkal várja az érdeklődőket.

   város legrangosabb műemléke a volt Lipcsey-kúria, mely a Kiss Pál Múzeumnak ad helyet. A gyűjteményt mintegy 13.000 db-ból álló néprajzi, történeti, természettudományi (elsősorban őslénytani) és képzőművészeti műtárgy és dokumentum alkotja.

  A városba érkező vendégek szállásáról szállodák, családias panziók, színvonalas kempingek és a magán szállásadók gondoskodnak.

   

  OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

   

   

  Szent Imre Katolikus Általános iskola és Három Királyok Óvoda


  (volt Zrínyi Ilona Általános iskola, óvoda és Pedagógiai Szakszolgálat): korszerű, több száz millió forintból 2007-ben felújított, valamint újonnan épített egységekben a kistérség minden településéről iskolabuszokkal érkeznek a diákok. A Pedagógia Szakszolgálat keretein belül a speciális nevelési igényű gyerekek is megfelelő oktatásban részesülnek.

  Elérhetősége: Cím: 5350 Tiszafüred, Fő út 26.

  Levelezési cím: 5350 Tiszafüred, Pf. 59.képek 020

  Intézményvezető: Dr. Kristonné Kiss Klára

  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Tel: 59/511 027 Fax: 59/ 511 026

   

  Háromkirályok óvoda


  Cím: Tiszafüred, Szőlősi út 1.

  Tel: 59/351 358

  Web: www.szentimretf.hu

  Intézmény OM száma: 201 556

   

  Bán Zsigmond Református Általános Iskola és óvoda


  Az 1730-as alapítású intézmény a szocialista rezsim ideje alatt szünetelni kényszerült. A Kis Pál Általános iskola megszűnése után 1997-ben indult újra oktatás. 118957976Az iskola folyamatos fejlesztésekkel, korszerű tornacsarnokkal és új épületszárnnyal várja a diákokat, szállításukat iskolabuszokkal oldja meg.

  Elérhetőség: Cím: 5350 Tiszafüred Fő út 2.

  Telefon: 06-59/511-020

  E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  OM: 035 898

  Web: www.banzsigmond.hu

   

  Kossuth Lajos Általános Iskola


  Az egykoron a város elitiskolájának számító intézmény mára a szintén kossuth Lajos nevét viselő gimnázium tagintézménye

  Elérhetőség: 5350 Tiszafüred, kossuth tér 2.Tiszafüred_iskola

  Tel: 59/511 018

  Fax: 59/511 019

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Web: www.kossuth-tfured.hu

   

  Hámori András Szakközépiskola és Szakképző Intézet


  Az 1889-ben alapított ipari iskola jogutódja. Szakközépiskolai részlegén közlekedésgépészeket, informatikusokat, ügyviteli és pedagógiai szakembereket képeznek. Szakiskolai osztályaiban pedig burkolókat, lakatosokat, szabókat, vendéglátóipari munkásokat oktatnak.

  Elérhetőség: Cím: 5350 Tiszafüred, Ady Endre út 4.cimer

  Tel: +36 59/ 351-768

  Fax: +36 59/ 351-768

  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Web: http://www.hamori-tfured.sulinet.hu/

   

  Tiszafüredi Óvodák


  OM azonosító: 200612

  Intézmény vezetője: Muliter Szilvia

  Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Tel: +36 59/351-288

  Fax: +36 59/ 351-288

   

  PÁTRIA Alapfokú Művészetoktatási Iskola


  Az iskolánk története, hitvallása, munkássága

  A PÁTRIA Alapfokú Művészetoktatási Intézményt 1996-ban alapította Bakonyi István. Az iskola alapítását megelőzően 1980-tól az ő irányításával szakköri, együttesi keretek között zajlott a néptáncoktatás szép sikerekkel (Arany I-es minősítés, művészeti díjak, fesztiváldíjak). A történelmi, törvényi, intézményi változások tették szükségessé az önálló, csak néptáncot oktató iskolát. Az iskola fenntartója jelenleg a PÁTRIA Közhasznú Nonprofit Kft. Az új intézmény a térség több településén is fölvállalta a néptáncoktatást. Megkezdte oktató-nevelő munkáját Kunhegyesen és Abádszalókon, később csatlakozott Kunmadaras, valamint Zagyvarékas. Jelenleg ez az öt tagozat tartozik az iskolához. Rendezvényeink közül kiemelkedik a Tisza-tavi Folkfesztivál, a “Menjünk együtt Betlehembe!” című műsorunk, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó táncműsorok (farsang, húsvét, a tánc világnapja, pünkösd).

  Iskolánknak megalakulása óta kimagasló szerepe van Tiszafüred és egyben a Tisza-tavi régió kulturális életében, néphagyomány ápolásában. Fontos feladatunk, hogy a gyermekek és az ifjúság számára megfelelő alternatívát adjunk a szabadidő hasznos és értékes eltöltéséhez. Gyermekek százainak nyújtunk élményt adó elfoglaltságot és egyben a közösségi életre, emberi tartásra is neveljük őket.

  Célunk, hogy az órákon olyan tudást, állóképességet, kitartást és élményt adjunk át a gyerekeknek, amelyet később a mindennapi életben, a tanulásban tovább hasznosíthatnak. Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a mai modern világban felnövő gyermekek és ifjak számára értéket adjunk át és egyben heterogén közösségi életre, és emberi tartásra neveljük őket. Úgy tűnik munkánk eredményes, hiszen a hozzánk járó gyerekek mindig nagy kedvvel, örömmel érkeznek az órákra. Tudjuk és értékeljük, hogy a hozzánk járó gyermekek mennyi plusz feladatot vállalnak, ezért igyekszünk az oktató-nevelő munka mellett tartalmas programokat, bemutatkozási lehetőségeket teremteni számukra.

  Fontos számunkra, hogy minél szélesebb körben megismertessük ezt a gyönyörű műfajt a gyermekekkel. Hiszen a tánc, a zene és a játék megismerése olyan tapasztalatot jelentenek a gyermekek számára, melyek az ő fejlődő világukban alapvetők és örömet hordozók. A néptánc a maga zenei, ritmikai, formai világával olyan ismereteket közöl, melyeket szóban nem, vagy csak nehezen lehetne átadni.

  Az iskola hitvallása:

  “Célunk olyan iskolai légkör kialakítása, melyben pedagógus-diák-szülő egyaránt jól érzi magát, megtalálja a tehetségének, képességének megfelelő szolgáltatást. Az intézmény legfontosabb feladata, hogy nevelési, oktatási program alkalmazásával megismertesse a gyerekekkel a hagyományos paraszti kultúra értékeit, amelyben a tánc központi szerepet töltött be, segítsen megtalálni a múlt-jelen-jövő kultúrájának összekapcsolását. Az órákon, fellépéseken, táborokban módunkban áll az ehhez kapcsolódó világképet még szélesebb körben ismerté tenni.”

  Cím: 5350 Tiszafüred Fő út 26 Pátria

  Tel: +36 59/350-220

  Mobil: +36 20 961 9266

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Web: http://www.telepatria.hu/

  Tiszafüred© {2018. All Rights Reserved. Designed By BL