szechenyi2020

  Kultúra

  Kulturális örökségünk Tiszafüreden és a megyében

   

  A megye kulturális élete igen gazdag és széleskörű. Meghatározó a megyeszékhelyen működő színház, a művelődési házak és a múzeumok hálózata. Színvonalas a megye zenei élete, a kórus- és néptánc mozgalom.

  Az önkormányzatok kiterjedt nemzetközi kapcsolatokat ápolnak, számos hazai egyesületnek, szövetségnek, alapítványnak támogatói. A megye kiemelkedő jelentőségű néphagyománnyal rendelkezik. A népi kismesterségek és az élő népművészet a vonzerő. Megyénk minden egyes tájegységének jellegzetes hagyományai vannak. A Jászság a hímzett bundáiról, subáiról, a Tiszazug halászatról, a vessző-és gyékényfonásról, a Nagykunság kunhímzésről és a fazekasságról (Tiszafüred, Mezőtúr, Karcag), a Tisza menti falvak a vessző-és gyékényfonásról ismertek.

   A térség mai népművészeti életében kiemelkedő fontosságú a Tiszavárkonyi Népművészeti Alkotótelep. Jász-Nagykun-Szolnok megye népzenei életét, tánchagyományait számos táncegyüttes, zenekar őrzi és ápolja.

  Több mint 30 népi együttest tartanak nyilván a megyében. Többek között a szolnoki Tisza Táncegyüttest, a Jászapáti Néptánc együttest, a Tiszafüredi Táncegyüttest stb.

  A népzenei élet mellett méltán híres hagyományai vannak a megye zenei és színházi kultúrájának is. Meg kell említeni a Tiszafüredi Énekegyletet, a Tiszafüredi Pedagógus Női Kart.

  Szűcs Imre Fazekas

  Zsűrizett kerámiák, díjazott mesterektől

  Szűcs Imre a magyar fazekas népi iparművészet jeles személyisége, szakmában elfoglalt rangját számos díj, elismerés övezi. A Népművészet Mestere, aki 1964-ben kezdte pályáját Karcagon Kántor Sándor műhelyében. Tiszafüredi műhelyét 1972-ben alapította, itt tanította ki feleségét, Erzsébetet és lányait, Andreát és Juditot a fazekasság minden fortélyára.Szűcs Imre

  Mára az ország egyik legkiemelkedőbb családi műhelyét alakították ki, ahol három mester dolgozik együtt, egyéni arculatukat is bemutatva. A híres tiszafüredi fazekas hagyományok hiteles követői és továbbéltetői, akik nem idegenkednek az újszerű megoldásoktól és kihívásoktól. Műhelyükben szívesen fogadják az érdeklődőket, vásárlókat, egyedi elképzelések, igények megrendelőit.

  Csoportok részére időpont egyeztetés szükséges, foglalkozások és bemutatók tartása lehetséges az év bármely szakában.

  Elérhetőségek: 5350 Tiszafüred, Belsőkertsor utca 4 A

  Telefonszám: +36 59 351 483

  +36 70 321 92 53

  E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

  A tájház Tiszafüreden a Malom u. 12. szám alatt található, melyet Országos Műemléki Felügyelőség 1975-ben népi műemlékké nyilvánította. A tájházat 1977-1978-ban újították fel az Országos Műemléki Felügyelőség, a Közép-Tiszai Intéző Bizottság és a tiszafüredi Nagyközségi Tanács támogatásával. A ház a falu régi település magvában épült. Ezt a falurészt a XIX. század elejétől a századfordulóig építették be zugos utcahálózattal, viszonylag nagy telkekkel és gazdasági udvarokkal.
  A Malom utcai ház az utolsó, műemléki szempontból is értékes, pontosan azonosítható XIX. századi fazekas ház, melynek lakói a Nyúzó-fazekasok voltak. A telek az idősebb Nyúzó Gáspár fiatalon elhunyt első feleségéé, Kiss Juliannáé volt. Tiszafüreden a házakat 1852-ben számokkal látták el. A mai Malom utca 12 ekkor a 195-ös számú ház volt. Itt született a fiatalabb Nyúzó Gáspár, az első házasságából származó egyetlen gyermek, aki a házat örökölte. A lakóház építési idejét a XIX. század közepére, vastag falai, bélelt ablaknyílásai alapján még ennél korábbra, 1830 körülre is tehetjük. Építője Kiss Julianna apja lehetett, aki telkes jobbágy volt. Fenyődeszka borítású vértelkét későbbi átépítéssel kaphatta. A családi emlékek a házépítési idejét nem őrizték meg, de a helyi hagyomány szerint 1830 körül Józsa Gyuri, a város országszerte ismert tréfás földesura itt osztott ki új telket jobbágyainak.
  A ház hagyományos alaprajzú, három osztatú (középen pitvar, két oldalán szoba és műhely), fával borított vértelekkel, kettős, klasszicista oszlopokkal épült, tetejét nád borítja. Szerkezeti rajza az évek során alig változott. A ház műhely felőli végén még egy helyiség volt, melyet a fazekasok raktárnak használtak, de 1950 körül megrongálódott és lebontották. A ház megvételekor, a ház előtti oszlopsor fölött egy közel 6 méter hosszú gerenda nyúlt túl, jelezve az épület egykori folytatására. Ez a házrész korábban kamra is lehetett.
  A házba a pitvaron keresztül lehetett bemenni, mely korábban szabadkéményes volt A szabadkéményt 1919 előtt padlásolták le. A bejárattól balra a padlásfeljárót alakították ki. A pitvarból jobbra, az utca felé nyílt a szoba, két ablaka az utcára, egy pedig az udvarra nézett. A pitvarból balra a műhely nyílt. Ezt csak egy udvarra néző ablak világította meg. A műhely hátsó falán egy kis elhúzható ablak volt, itt adogatták ki az égetésre vagy raktározásra előkészített edényeket.
  Mindkét helyiségben az átlagosnál nagyobb méretű szögletes sifonkemence volt, melyet a cserépedények szárításakor úgy használtak, hogy deszkapolcokkal építettek körbe. A kemencéket a pitvarból fűtötték. A szobai kemence még áll, ajtó melletti oldalán kis beépített tűzhelyet alakítottak ki. A műhely kemencéjét 1930 körül lebontották, itt csak a beépített tűzhely maradt meg. A lakást a Nyúzó-család több generáción át gondosan megőrzött bútordarabjaival rendezték be. Legrégibb darabja egy 1830 körül készült késő barokk almárium, mely az idősebb Nyúzó Gáspár édesanyjának, Orosz Máriának hozományához tartozott. A másik két jeles bútordarab (a konyha korsólócája és a műhely tulipános ládája) Kiss Julianna hozományához tartozva 1861-ben és 1862-ben készült. A láda tiszafüredi asztalosmunka, mely sötét alapszínű, két körmezőbe festett gránátalmás darab. Ugyancsak a műhelyben látható a kék-fekete márványozású, 1856-ban készült fali téka is. A bútorzat többi része – beleértve az egyéb lakberendezési tárgyakat is, – az ifjabb Nyúzó Gáspár, illetve lányának használati tárgyai. Ilyen az egyajtós szekrény, mely a fiatalabb fazekas feleségének hozományaként 1888-ban készült. A hozomány többi része is polgáribb jellegű volt, melyet az magyaráz, hogy a feleség, Kovács Ida módosabb birtokos családból származott. A szobai kemence sutján helyeztük el az ifjabb Nyúzó Gáspárné 1890-ben készült mosósulykát, a komód tetején lévő fazekas munkákat a férje készítette. Felette családi fotók is láthatók.
  A pitvar berendezése igen egyszerű. A bejárati ajtó bal oldalán az almárium, jobb oldalán a korsólóca áll, rajta mázas és mázolatlan korsók. A hátsó falon asztal, két oldalán szék, mellette házi készítésű polc, a stelázsi. Az asztal felett és a kemence nyílásainál a XIX.század végén készült füredi cseréptányérok, tálak. A műhely berendezése rekonstrukció. A fazekaskorongot és a mellette lévő fazekas szerszámokat az 1886-1953 között élt Katona János használta. Polcon száradó egyszer égetett edényeit Szűcs Imre, a Népművészet Mestere még kezdő fazekasként adományozta a múzeum berendezéséhez. A tulipános láda mellett még családi darab az egyajtós kisszekrény, tetején az ifjabb Nyúzó 1905-ben készített lisztes bödönjével. Az asztalon lévő írókák egyike 1887-ben készült, tulajdonosa az egyik itt dolgozó fazekas segéd, Bozsó Lajos volt.
  Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház műhely

   

   

   

  A házhoz tartozó nagy telekből két nyilasnyit (Tiszafüreden egy nyilas 100 négyszögöl) 1971-ben eladtak. A teleknek ezen a részén álltak a gazdasági melléképületek, ól, istálló, de itt volt – kis különálló épületben – az égetőkemence is. Erre a telekrészre új házat építettek, s a gazdasági rendeltetésű épületekkel együtt az égetőt is elbontották.

   

  Bőrműves Alkotóház

  Horváth Tibor bőrműves a Népművészet Mestere, Gránátalma díjas népi iparművész és Horváth Tiborné Csanálosi Katalin bőrműves, Gránátalma díjas népi iparművész.

  Horváth Tibor és Horváth Tiborné Csanálosi Katalin népi Iparművészeti, az archaikus ősi kultúra motívumvilágát magukon hordozó, a mai kor igényeit kielégítő használati tárgyakat készítenek a Bőrműves Alkotóház műhelyében. Alapanyagként főleg növényi cserzésű natúr marhabőrt használnak, melyet mahagóni, vagy négerbarna színűre festenek. Kiegészítőként csontot, szarut, korhű vereteket, fém kellékeket alkalmaznak.

  A mindennapi élet használati tárgyain kívül (táska, pénztárca, öv, tolltartó, szemüveg-tok, kulcstartó, ékszer, stb.) készítenek még az íjászathoz szükséges történelmi ihletésű kellékeket (tegez, puzdra-készenléti íjtartó, karvédő, ujjvédő, nyílvessző, szíjazat stb.)

  Az Alkotóházban lehetőség van jurta látogatásra, valamint alkotótáborok, mesterség bemutatók alkalmával csoportok, és egyének számára a bőrművesség alapvető mesterfogások, valamint az íjászat alapjainak elsajátítására. (előzetes időpont egyeztetés szükséges)
  Az Alkotóház Galériájában a kész tárgyak állandó kiállítása várja az érdeklődőket.
  A Galériában kiállított tárgyak megvásárolhatók.

  Nyitva tartás mindennap 10:00 – 18:00 óráig.
  Cím: Bőrműves Alkotóház 5350. Tiszafüred, Ady Endre út 45.
  Tel./fax: +36 59 353 501
  mobil: 06-30/315-38-64; 06-70/525-91-12
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;   Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,

   

   

  Nagyné Török Zsóka – fazekas

    Jászfényszarun születtem. Kézügyességemre tanáraim hamar felfigyeltek. A gimnázium évei alatt döntöttem el, hogy fazekas leszek, ezért Karcagra szegődtem fazekas tanulónak. Mesterem az egykori Kántor-tanítvány, Sz Nagy István volt. Ebben az időben Karcag a fazekas népművészet fellegvárának számított. A szakmunkásvizsga után Tiszafüredre kerültem, ahol szakmai-művészi fejlődésemet egy másik Kántor-tanítvány, Szűcs Imre irányította. Az ő műhelyében öt évet töltöttem segédként, majd ezt követően néhány évre a családalapítás , az anyai hivatás teendői kerültek előtérbe. A fazekassággal ezekben az években is kapcsolatban maradtam, kerámia szakköröket és fazekas táborokat vezettem.

    Egyéni stílus, formavilág és díszítmény kialakítására törekszem. Edényeim főleg tiszafüredi hagyományokat őriznek, amelyek hiteles forrásait a múzeumokban fellelhető gazdag anyag tanulmányozása után saját ízlésre formálom.

  Tiszafüred a Közép-Tiszavidék egyik legjelentősebb, több évszázados múltra visszatekintő fazekas központja. Országos hírnevét a 19. században virág- és madárdíszes edényeivel alapozta meg.

  Mestereim örökségét igyekszem a mai kor igényei szerint továbbvinni, olyan dísz-és használati kerámiákat alkotni, melyeket mindenki szívesen visz otthonába.

  Legkedvesebb alkotásaim is a helyi tradicionális cserepek; a huszárt megjelenítő boros edény a miskakancsó, a pálinkás butella és a fehér, vörös, zöld és fekete színűre festett tányérok és tálak.

  Műhelyemben a füredi edények mellett más fazekas központok áttört és karcolt díszítésű kerámiái is megtalálhatók. Étel – és italkészleteim egyéni stílusom tükörképei. Újdonságként sütő-főző edényeket készítek, melyek jól használhatók a konyhában, tálaláskor pedig az étkezőasztal díszei. Ezen tárgyakon kívül megrendelésre is készítek fazekas termékeket.

  1998-ban nyitottam saját műhelyem, amelyben végre az önálló alkotómunka lehetőségét is megteremtettem.  Az érdeklődőknek szívesen bemutatom a szakma fortélyait, a bátrabbak pedig próbára is tehetik tehetségüket.

  Családi és csoportos foglalkozásra is van lehetőség, előzetes egyeztetéssel.

  Tagja vagyok a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek, és a Nagykunsági Népművészek Egyesületének..

  Kitüntetések, címek:  Népi Iparművész, 2001

  Díjak:

  VII. Alföldi Fazekas Triennálé, Mezőtúr, II. díj, 1997

  1. Alföldi Fazekas Triennálé, Karcag, II. díj, 2003

  Kiállítások:

  Budapest, Tiszafüred, Debrecen, Kecel

  Lengyelország, Nayslown

  Elérhetőségek: 5350 Tiszafüred Szőlősi út 27

  Telefonszám: +36 70 521 4460

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   

  Szűcs Andrea – fazekas

  Tiszafüreden születtem 1973-ban. Érettségi után választottam szüleim mesterségét.

  1994-ben a mezőtúri szakmunkásképző intézet kerámiaformázó szakán végeztem.

  Rövid ideig alkalmazottja lehettem a Népművészeti Háziipari Szövetkezetének.

  1994-ben felkért a kunhegyesi  Művelődési ház „legénybot”alkotótábora, hogy vezessem az agyagozó szekcióját. Azóta szakkörvezetőként tanítom a gyerekeket, az iskolai tanévben pedig a művelődési központ ad teret a képzésnek heti egy alkalommal.

  2003-ban a tiszafüredi Református Egészségügyi Gyerekotthon kért fel foglalkozások tartására. Fogyatékos gyerekeknek, fiataloknak az agyagozás, fazekasság örömeit tárom fel.

  Ezeken kívül alkalmi felkéréseknek is eleget teszek: táborokban, kiállításon, vásárokban is szívesen vállalok bemutatót. Jelenleg édesapám műhelyében dolgozom. Rendszeresen részt veszek egyéni, családi és egyesületi kiállításokon, pályázatokon.

  Kerámiák: A különböző stílusok és az egyedi „megfogalmazás” egy stíluson belül nagyon színes egyéniséget, illetve alkotási módot takar. Az én pályafutásom célja szintén: „mást alkotni” mégis tagadhatatlanul érvényre juttatni a tiszafüredi stílusjegyeket.

  Tagja vagyok a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek.

  A Nagykunsági Népművészek Egyesületének alapító tagja vagyok.

  Kitüntetések, címek:  Szűcs Andrea munkája 1

  Népi Iparművész, 2000

  Népművészet Ifjú Mestere 2002

  Díjak:

  VII. Alföldi Fazekas Triennálé, Mezőtúr III: helyezés, 1997

  XVI. Országos Fazekas Pályázat, Kecskemét, Pro Renovanda Cultura Hungariae “Népművészetért”Szakalapítvány országos pályázat, különdíj, 1999

  VIII. Alföldi Fazekas Triennálé, II.díj 2000

  Pro Renovanda Cultura Hungariae “Népművészetért”Szakalapítvány országos pályázat, különdíj, 2002

  1. Nemzetközi Fazekas Fesztivál, különdíj, 2003
  2. Alföldi Fazekas Triennálé, Kántor Sándor Alapítvány különdíja 2003

  Cím: 5350 Tiszafüred Belsőkertsor utca 4 A

  Tel: +36 59 351 483

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   

  Szűcs Judit – fazekas

  Szakmai múlt:1976-ban születtem, Tiszafüreden. Mesterem és tanítóm édesapám

  Szűcs Imre fazekas volt. 1991-ben a karcagi Ragó Antal Ipari Szakmunkásképző

  Intézet kerámiaformázó szakára jelentkeztem. Az iskolai évek alatt sok „B” és „C” kategóriás edényem között mára megvan a hatodik „A” kategóriás is.

  1994 tavaszán kitűnő záróvizsgát tettem, és az otthoni műhelyben megkezdtem önálló alkotó munkámat. Az első nagyobb megmérettetésre még ugyan ebben az évben a VI: Alföldi Fazekas Triennálé keretében került sor, ahol a három legsikeresebb edényemet ki is állították. 1994 őszétől a budapesti Népművészeti Háziipari Szövetkezet vett fel bedolgozónak, ám ez a kapcsolat a szövetkezet megszűnése miatt nem volt hosszú életű.1997-1998-ban a jászfényszarui diák alkotótábor fazekas szakkörének csoportvezetője voltam. A pozitív visszajelzések eredményeként újból felkértek a tábor vezetésére.

  Kerámiák: A tiszafüredi hagyományokat szeretném folytatni, de természetesen igyekszem megismerni más stílusokat is, ezért szívesen keresem fel az ország fazekasműhelyeit.

  Tagja vagyok a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesületnek.

  A Nagykunsági Népművészek Egyesületének alapító tagja vagyok.

  Kitüntetések, címek:  Népi iparművész 2000, Népművészet Ifjú Mestere

  Díjak: J-Nk-Szolnok Megye élő népművészete pályázat, 1996 / zsűrizett edények,

  VII. Alföldi Fazekas Triennálé, Mezőtúr, 1997 / zsűrizett edények

  „borsodi Fonó” fazekas pályázat, különdíj, 1998

  XIV: országos fazekas pályázat, III. díj Kecskemét, 1999

  VIII. Alföldi Fazekas Triennálé- III. díj 2000

  Kiállítások:1997-1998 Tiszafüred Kiss Pál Múzeum szűcs Judit munkája 1

  Sarkad, Márki Sándor Múzeum

  Békés Jantyik Mátyás Múzeum

  Mezőtúr

  Cím: 5350 Tiszafüred Belsőkertsor utca 4 A

  Tel: +36 59 351 483

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   

   

  Kovács Imre Kovácsoltvas kovács iparművész

  Szeretnék bemutatni egy ma már ritka mesterséget, melyet 1980-as években kezdtem művelni. Tiszaörvényben a Tisza tó mellett, egy nagyon szép üdülőfalu főutcáján indítottam el jól menő vállalkozásomat. Ennek bizonyítéka az általam, képekben illusztrált, sok referencia munka.

  Büszkeségem, hogy megkaptam az Népi Iparművész címet, rangot, de a legnagyobb elismerés a megrendelőktől kapott dicséret, anyagi elismerés.

  A kovácsműhelyem berendezésének egyik legfontosabb eleme a fújtatóval felszerelt kovácstűzhely. A munkadarabokat kézi kovácsolással,  kovácsüllőn, kalapáccsal, illetve satuban formázom a saját magam készítette szerszámokkal.

  Amennyiben van elképzelése, hogy milyen kerítést, kaput vagy egyéb kovácsoltvas terméket szeretne, azt én az Ön számára megrajzolom, megtervezem.

  Cím: 5358 Tiszafüred – Örvény Füredi út 63

  Tel: +3659351726 Mobil: +36303045745

  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Web: http://www.imreakovacs.atw.hu/

  Kovács Kovács 2

   

   

   

   

   

   

   

  Tűbarátság Foltvarró csoport

  A tiszafüredi Tűbarátság Csoport 2009. január 3-án alakult Virágné Nagy Emília vezetésével. A csoport célja, hogy kiscsoportként családias hangulatban teljenek foglalkozások.

  Mottónk:
  Alkoss bátran, s mutasd meg másoknaktűbarátság 1.
  hátha ettől ők is kedvet kapnak.
  Hasznosan telnek el így a percek, órák,
  Társak és barátok – meglásd – mind azt mondják:
  Ügyes vagy! Így tovább! Nem hiába éltél!
  Magadnak s másoknak örömet szereztél!

  vackor varroda 1.tűbarátság 3.

   Vízfolt Klub

  Tiszafüred és környékén Virágné Nagy Emília kezdeményezésére alakult meg 1998-ban a Vízfolt Klub.

  A Vízfolt Klub tagjai, akiket életkor tekintetében is a sokszínűség jellemez már tizenöt éve varázsolnak textilhulladékokból a saját kreativitásuk hozzáadásával szebbnél szebb patchwork munkákat. Hírük rég túlnőtte Tiszafüredet és környékét; különböző pályázatokon, kiállításokon, találkozókon való részvétellel járulnak hozzá városuk hírnevének, és a kézművesség e fajtájának öregbítéséhez.

  Foglalkozás ideje: hétfőnként 16.00-18.00

  Klub vezető: Bojtor Tünde

  Vackor Varroda

  A Vackor Varroda a Városi Művelődési Központ szabadidős kiscsoportjaként hat alapító taggal 2003-ban alakult Tiszafüre­den. Ma tizenhatan szabnak-varrnak a fog­lalkozásokon.

  vackor varroda 1.

  Kezdetben mackók, később babák, külön­böző állat- és mesefigurák kerültek ki keze­ik közül. Játékaik hamarosan másoknak is örömet okoztak, ezért egyre gyakrabban gondoltak arra, hogy közszemlére tegyék alkotásaikat. Az elmúlt években több mese kelt életre kezük munkája nyomán (Hófe­hérke és a hét törpe, Piroska és a farkas, Jan­csi és Juliska, János Vitéz, Ludas Matyi). Játékos figuráikkal felidézték a honfoglalást, illetve a betlehemes játékokat is. Bemutató tárlataikhoz sokszor interaktív irodalomóra, mesedélután és közös varrás is társul.vackor varroda 2.

  Foglalkozás ideje: keddenként 16.00-18.00

  Klub vezető: Koncz Károlyné

   

   

  Járdán Mátyás festőművész 

  1970-ben születtem Tiszafüreden. Itt végeztem el az ipari iskolát, géplakatosként végeztem. Mindig szerettem rajzolni. Először csak ceruzarajzokat, vázlatokat készítettem, majd szakmunkás éveim alatt színes grafikákkal foglalkoztam. 1989-ben megnősültem, született két gyermekem, egy fiam és egy lányom. 1993-ban rábeszélésre megpróbálkozom az olajfestés technikájával és ettől kezdve aktívan belevetem magam a képzőművészet világába. Először tájképeket és sci-fí, fantasy témájú képeket festettem, majd később megismerkedtem a csend, élet és portréképek festéseivel is. 1994-ben volt az első önálló kiállításom, de már előtte részt vettem egy nemzetközi tárlaton is. Képeimmel 1992 óta részt vettem öt önálló, három nemzetközi, egy országos és két helyi közös tárlaton. Terveim között szerepel a görög és a magyar mitológia megfogalmazása egy-egy tárlaton belül.

   

  járdán mátyás 1.járdán mátyás 2.

  Tiszafüred© {2018. All Rights Reserved. Designed By BL